SILAT BARISAN PERTAHANAN KE-3 NEGARA

​SELAMAT HARI PAHLAWAN KEPADA WARGA MALAYSIA KHUSUSNYA TOKOH-TOKOH GAYONG YANG BANYAK MENABUR JASA & BAKTI DALAM PERKEMBANGAN GAYONG DI TANAH AIR
* SILAT BARISAN PERTAHANAN KE-3 NEGARA
* PERARAKAN PAHLAWAN GAYONG SEMPENA HARI KEMERDEKAAN MEGARA DI ERA KEGEMILANGAN GAYONG PADA TAHUN 70 AN.


* Dengan langkah yang begitu gagah, disemai dengan semangat yang berkobar-kobar. Terpancar KEBERANIAN & KEKUATAN dari langkahan anak-anak Gayong disaat ini. Di harap di era menuju WAWASAN 2020 para generasi baru dapat menaik semula semangat Gayong dengan hati yang murni tanpa bersangka buruk sesama sendiri. In shaa ALLAH Gayong kembali segar di tanah air sendiri. Bak kata allahyarham mahaguru “SAMA SENDIRI BANTU MEMBANTU, SELAMAT HAJAT DITUJU…” In shaa ALLAH aamiin…
Dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung.

Patah tumbuh hilang berganti.

Takkan Melayu hilang di dunia.

Gayong bergayut, kata bersahut.
GAYONG!!!

GAYONG SEDIA!!!

ZATTTT……!!!
————————————–

Tuan Khatib memulakan Khutbah jumaat Hari ini dgn mengingatkan diri sendiri dan ahli Jemaah supaya sentiasa bertakwa kpd Allah SWT  dengan melakukan perkara kebaikan dan meninggalkan segala larangan.
1. Setiap tahun Sambutan hari pahlawan disambut secara besar-besaran dgn menghargai jasa2 pahlawan yg telah berkorban demi mempertahan Negara demi mendaulatkan Agama dan bangsa.
2. Mempertahan Sebuah Negara drp diceroboh dan dijajah adalah satu Kewajiban  bg  pemerintah dan rakyat seperti surah At Taubah ayat 111 – mpertahankan Negara adalah perjuangan jalan Allah.
3. Kedaulatan negara perlu di pertahankan dan demi Tanahair tercinta semoga negara kekal aman damai sepanjang zaman.
4. Hari ini ada berbagai2 anasir yg cuba menggugat keamanan negara dgn berbagai bagai usaha untuk menjatuhkan negara.
5. Mempertahan Negara adalah satu Jihad dimana Pengorbanan askar-askar dlm menjaga sempadan dan keselamatan negara adalah kewajipan bersama.
6. Kita hendaklah bersyukur kpd  Allah dan Pemerintah kerana Negara kita sentiasa Aman damai dan harmoni yg sentiasa mendaulatkan Agama Islam agama Rasmi dgn slogan dimana bumi dipijak di situ langit d junjung.seperti dalam surah Al- anfal.

—————————————————

Rumusan Khutbah Hari ini

Tuan Khatib mengajak ahli Jemaah…

Marilah memperkukuh dan mempertahan kemuliaan agama Allah semoga Agama Islam dpt disebarkan keseluruhan pelusuk dunia.demi menjadikan Islam sebagai ADDIN.

Related Articles

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Update Contents
PSSGM Kebangsaan Official We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications